Isninger i tænderne

Du kender sikkert følelsen, du tager en bid af en lækker, kold is eller en stor slurk af en kop varm te, og så giver det et ubehageligt jag i dine tænder. Dette skyldes isninger i tænderne, en gene som mange danskere lider under.

Hvorfor får man isninger i tænderne?

Isninger i tænderne er ikke en sygdom, men faktisk et gene, der ofte er selvforskyldt. Alt for mange danskere bruger en for hård tandbørste og en forkert børsteteknik, hvilket faktisk er skyld i, at de børster den vigtige emalje af tænderne. Emaljen sidder yderst på tandens krone og beskytter dentinen, som ligger nedenunder. I dentinen ligger der små væskefyldte kanaler, som forbinder det indre med det ydre af tanden. Har man børstet emaljen af og drikker man derefter noget meget varmt eller koldt, vil væske-flowet i dentinen blive påvirket, hvilket er selve årsagen til, at man oplever isninger i tænderne.

En anden årsag til isninger i tænderne er blottede eller følsomme tandhalse, som opstår når tandkødet trækker sig tilbage og dermed blotlægger tandhalsen.

Sådan undgår du isninger i tænderne

Hvis du vil undgå isninger i tænderne, skal du først og fremmest sikre dig, at du benytter dig af den rette børsteteknik. Den rette børsteteknik består af bløde, runde bevægelser foretaget med en blød tandbørste. Mange tror, fejlagtigt, at en hård tandbørste er mere effektiv, men sådan forholder det sig ikke!

Hvis heldet er ude, og der kommer hul ned til kanalerne i tandbenet, bør du straks søge tandlæge. Hos Tandlægerne Helle og Kim Nielsen har vi stor erfaring med at lukke disse huller for at forhindre yderlig skade. Når vi først har stabiliseret situationen, vil vi informere dig om hvordan du bedst kan passe på dine tænder fremadrettet, bl.a. ved at benytte en blød tandbørste og en cirkulerende børsteteknik.

 

Oplever du isninger i tænderne, når du spiser kolde eller varme madvarer, kan du altid kontakte Tandlægerne Helle og Kim Nielsen, så vi kan guide dig mod et sundt og stærkt tandsæt.

Navigation

Log in with your credentials

Forgot your details?