Hvorfor får man tandpine?

Der er få smerter, der er mere forstyrrende end en tandpine, der breder sig til hele ansigtet og gør det umuligt at spise, eller tænke for den sags skyld. Tandpine opstår ofte pludseligt, og uden for tandlægens åbningstid, og hvis du en dag finder dig selv i en sådan situation, har du derfor brug for at vide præcis, hvordan du skal reagere.   

DERFOR OPSTÅR TANDPINEN

Der er utrolig mange forskellige årsager til hvorfor tandpine opstår, men en af de mest almindelige er cariesangreb i tænderne, der når hele vejen ind til tandens nerve og dermed er skyld i en jagende, ubehagelig smerte. Andre årsager er tandfrembrud, tandbylder og tandrodsbetændelse.

Tandpinen kan føles på flere forskellige måder, måske gør det ondt når du tygger, og du vælger derfor at tygge i den anden side, måske protesterer dine tænder når de kommer i kontakt med noget varmt eller koldt, eller måske er du øm eller hævet i kæbepartiet. Alle disse reaktioner er et tydeligt tegn på, at du hurtigst muligt bør kontakte en tandlæge.

SÅDAN SKAL DU REAGERE HVIS DU FÅR TANDPINE

Tandpinen kan slå til på alle tidspunkter af døgnet, ofte på et tidspunkt, hvor du ikke lige har mulighed for at komme til tandlægen. Har du ondt i tænderne bør du undgå at tygge med den, og bliver smerten ubærlig kan du dulme den med en lille dosis af almindelig smertestillende håndkøbsmedicin, som fx Panodil eller Ipren. Kan du vente med at komme til tandlægen til næste dag, kan du altid ringe til Tandlægerne Helle og Kim Nielsen, som så vil sørge for at finde en tid til dig hurtigst muligt næste dag.

Er smerterne akutte og kan du ikke vente til dagen efter med at se en tandlæge, kan du ringe til Akut Telefonen på 1813 eller kontakte Tandlægevagten Nordsjælland på telefon 70250041. Tandlægevagten i Nordsjælland ligger på Carlsbergvej 13, 3400 Hillerød, og står klar til at tage imod dig på alle tidspunkter.

Navigation

Log in with your credentials

Forgot your details?