Hvorfor får man visdomstænder

Visdomstænder er de bagerste tænder i tandrækken i både over- og undermunden – det er også de fire tænder, der bryder senest frem i munden. Dog er det ikke alle, som oplever at visdomstænderne kommer frem , da disse tænder i nogle tilfælde bliver liggende i kæben uden nogensinde at vise sig.

Visdomstænder omtales ofte som et levn fra fortiden, da de i dag ikke er til meget nytte, idet vi sagtens kan klare os uden. Før i tiden havde mennesker ikke desto mindre et reelt funktionelt behov for visdomstænder.

EVOLUTION OG VISDOMSTÆNDER

I takt med menneskets evolution har menneskekroppen gennemgået store forandringer. En af disse forandringer ses i kæben: Menneskets kæbe er i dag mindre, end den tidligere var.

Årsagen til denne forandring i kæbens størrelse skal findes i en kombination af flere faktorer. Først og fremmest er der de sidste mange hundrede år sket markante ændringer i vores kost, og dette i kombination med øget redskabsbrug samt tilberedning af mad, leder i dag til et mindre behov for store og stærke kæber.

Før i tiden havde mennesker med andre ord behov for store kæber og visdomstænder til at klare diverse opgaver, mens dette billede i dag har ændret sig.

SKAL DU HAVE FJERNET DINE VISDOMSTÆNDER?

Visdomstændernes størrelse har dog ikke fulgt trop i denne udvikling, og det betyder, at mennesker i dag har mindre plads i kæben til den samme størrelse visdomstænder. Dette skaber ofte pladsmangel i kæben og er årsag til, at visdomstænder kan volde problemer, da kronen på tanden har svært ved, at komme fri af knoglen og ofte kun kommer delvist frem.

Disse problemer gør, at det er svært at renholde området og bakterier og madrester kan sætte sig ind under hudlappen, som delvist dækker visdomstanden. Hudlappen kan derved hæve op og der kommer betændelse omkring visdomstanden. Hævelsen kan føles som en hævelse helt ned i halsen, og det er derfor vigtigt, at du kontakter din tandlæge for, at få bekæmpet betændelsen eller få fjernet visdomstanden..

Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på dine visdomstænder, går regelmæssigt til tandeftersyn og kontakter os, hvis du oplever problemer eller har spørgsmål. Husk altid, at din tandlæge vil vejlede om hvorvidt tanden bør fjernes men det er din beslutning om du vil beholde den eller få tanden fjernet.

Navigation

Log in with your credentials

Forgot your details?