Røntgenundersøgelse

Når du går regelmæssigt til undersøgelse vil du ca. hvert andet år, få taget 2 røntgenbilleder, som vi kalder Bite Wings. Disse billeder viser alle dine kroner på store og små kinder i begge sider.

Information om røntgenbilleder

På røntgen vil vi kunne se, om der er nye huller (caries) på vej imellem dine tænder. Vi vil også kunne se om din knogle omkring dine tænder har tegn på paradentose og er du ny patient, kan vi kontrollere, at dine fyldninger og kroner ikke har overskud eller underskud i mellemrummene, som derved kan give anledning til huller.

Årsag til, at disse røntgenbilleder er vigtige er, at det er meget svært, selv ved brug af lup, at se hvis der er hul mellem to brede tænder. En af årsagerne er, at vores Fluor i tandpastaen gør vores emalje meget stærk og hård så der ikke så nemt kommer huller. Imidlertid lykkes det desværre nogle gange alligevel bakterierne, at komme igennem emaljen, men de laver kun en meget lille stikkanal.

Der sker dernæst det, at når bakterierne når igennem emaljen til tandbenet (dentinen) bliver hullet hurtigt større og først, når emaljen er godt udhulet bryder den sammen, så vi kan se hullet og da er det et stort hul, med risiko for rdobehandling. Der et derfor vigtigt, at vi ser hullet mens, det er lille. Et lille hul, som ikke er nået helt igennem emaljen skal slet ikke bores, det kan man stoppe med god hygiejne med tandtråd og en lokal behandling med koncentreret Fluor.

Røntgenkontrol

bruges også efter en rodbehandling, for at kontrollere, at betændelse på rodens spids ikke opstår.Her tages billedet så man ser hele tanden i sin fulde længde.
Efter et uheld hvor du har slået dine tænder vil vi også tage røntgen, af dine tænder. Dels for at se om der er sket noget oppe i roden eller i knoglen, men røntgenbillederne bruges også til, at sammenligne med efter en kontrol periode.

Skal du have fjernet en tand er det nødvendigt med et røntgenbillede for, at se hvordan tandens facon er og se hvordan den ligger i knoglen.

Planlægning

Ved planlægning af behandlinger, vil det også være nødvendigt med nogle røntgenbilleder, så vi ikke overser noget, som ikke kan ses med det blotte øje.

Er det nødvendigt med store røntgen billeder hvor hele din kæbe ses på en gang, eller en scanning af dine tænder og kæbe, vil vi henvise til en klinik, som har udstyr til, at tage disse billeder og de vil derefter blive sendt digitalt til os.

Navigation

Log in with your credentials

Forgot your details?