Rodbehandlinger

I midten af tanden og ned i hver rod har tanden et hulrum bestående af en nerve og et blodkar. Nogle gange kan denne nerve beskadiges og give meget store smerter så en rodbehandling er nødvendig.

Antallet af kanaler

Nogle tænder har kun én kanal, nogle to kanaler og andre kan have op til 4 og 5 kanaler.

Årsagen til smerter kan være caries (huller) i tanden, som er meget dybt, tanden kan have været ude for et slag ved et uheld, der kan være små næsten usynlige revner i tanden (infraktioner) som går helt ind til nerven eller pludselig bliver tanden helt overfølsom uden grund.

Når der kommer betændelse i nervens væv vil det hæve ligesom en bums på huden, men da tandens hulrum har helt hårde vægge vil denne hævelse blive et meget stort tryk på nerven og det gør frygteligt ondt. Efter en tid vil smerten aftage, for da er nerven død og blodforsyningen stopper. Det døde væv inde i tanden vil derefter forårsage en betændelse lige udenfor røddernes spidser, det kalder man en rodspidsbetændelse. Tanden vil blive øm, at tygge med og efterhånden som betændelsen vokser vil der komme en tandbyld (abces) i munden hvor betændelsen kan løbe ud fra. Dette kan give en meget dårlig ånde.

Det er derfor vigtigt, at komme så hurtigt som muligt når tandpinen starter, så vi under lokalbedøvelse af tanden kan tage trykket af, og få renset hele hulrummet så alle bakterier kommer væk, altså rodbehandle tanden.

Hulrummet må ikke stå tomt, så vi vil lægge en rodfyldning ned i kanalerne og derefter restaurere tanden enten med en plastfyldning eller en krone.

Efter en rodbehandling

Efter en rodbehandling vil nogen mennesker stadig opleve smerter cirka en til to dage efter, dog ikke lige så intense. Det er derfor en god ide, at tage nogle smertestillende piller mens bedøvelsen stadig virker efter rodbehandlingen. Derefter ses tiden an, om hvorvidt der er behov for flere smertestillende piller.

En rodbehandlet tand sidder stadigvæk og fungerer, som en almindelig tand men tanden er nu død, og derfor er den ikke lige så fleksibel som en levende tand er ved tygning. En rodbehandlet tand vil have en større risiko for at kunne knække hvis du tygger i noget hårdt og derfor forsyner man ofte den rodbehandlede tand med en krone af guld, keramik eller porcelæn for at styrke den.

Ca. 15% af alle rodbehandlinger kan senere give problemer i form af, at betændelsen igen opstår på en eller flere af rødderne. Da må man lave et lille operativt indgreb på tanden hvor rodspidsens yderste spids slibes af og tætnes forneden. Dette kaldes en Rodspidsamputation.

Penicillen (antibiotica) gives kun i særlige tilfælde. Det er ikke en behandling, der kan komme i stedet for en rodbehandling, det er altid nødvendigt at rodbehandle tanden for at fjerne årsagen, men er du alment påvirket af betændelse og har feber, kan det være nødvendigt, at supplere rodbehandlingen med antibiotica.

Regelmæssig undersøgelse

Det er derfor det bedste aldrig at skulle ende med en rodbehandling. Sørg derfor for regelmæssigt, at få undersøgt dine tænder så vi kan opdage caries (huller) og andre årsager til rodbehandling i tide.

Navigation

Log in with your credentials

Forgot your details?