Paradentose

Paradentose er en sygdom i det væv, der støtter tanden. Det vil sige i tandkødet og knoglen, der holder tanden fast. Behandler men ikke paradentosen vil tanden efterhånden miste sit støtteapparat og tanden vil blive løs for til sidst, at blive mistet.

Ubehandlet paradentose

En ubehandlet paradentose vil også betyde, at du går med en akut eller kronisk betændelse i munden, hvilket vil holde hele dit immunsystem i alarmberedsskab.

Idag ved man, at det er meget vigtigt ikke, at gå rundt med ubehandlede infektioner da det har indflydelse på hele dit helbred. Man ved idag, at sådanne kroniske og akutte betændelser i munden kan give anledning til forværret sukkersyge (diabetes), hjerte- kar problemer og risiko for blodforgiftning (sepsis). Det er derfor vigtigt, at alle mennesker får tjekket der tandkød regelmæssigt og får behandlet deres paradentose i tide.

Komplet overblik

Det er inkluderet i alle diagnostiske undersøgelser og status undersøgelser, at man får tjekket dybden af sine tandkødslommer og dermed får et komplet overblik over, om man har paradentose og hvor udbredt det er.

Alle der har paradentose har idag har ret til kontrol og rens med sygesikringstilskud så ofte tandlægen skønner, det er nødvendigt.

Der er mange faktorer

Der kan være flere årsager til paradentose. Det kan være arveligt, det kan være uhensigtsmæssige lokale forhold, det kan være rygning, der hvis den ikke er årsage, er en meget forværrende faktor og sidst men aller vigstigst har mundhygiejnen en overordentlig stor betydning.

Det er vigtigt i hvert enkelt tilfælde, at finde årsag eller årsagerne og sætte præcist ind der, hvor man vil få den bedste effekt af behandlingen.

Hold øje med faresignalerne

Du kan selv holde øje med faresignaler som

  • Rødt tandkød
  • Hævet og ømt tandkød
  • Tandkødet bløder når du børster tænder og bruger hjælpemidler til mellemrummene
  • Tænderne ser længere ud
  • Tænderne flytter sig

Forebyggelse er afgørende

Den bedste behandling er selvfølgelig forbyggelse. Det er derfor vigtigt, at vi lærer vores børn og os selv, at have gode vaner i form af tandbørstning mindst to gange om dagen, bruge hjælpemidler til, at holde god hygiejne i mellemrummene, hvor tandbørsten ikke kommer ind, og sørge for regelmæssigt, at få et eftersyn af hele munden hos tandlægen.

Navigation

Log in with your credentials

Forgot your details?