Kroner og broer

Kroner kan dække hele tanden eller dele af tanden. Idag laver man forskellige slags kroner så som guldkroner, metalkeramikkroner og keramiske kroner med påmalet porcelæn.

Krone af guld (guldkrone)

Guld har den fordel, at det har hårdhed som er, at sammenligne med emalje. Derfor slider det ikke på den tand, som den bidder sammen med.Idag laver vi ikke guldkroner på fortænder af kosmetiske hensyn men længere inde i munden, laver man det stadig. Det er et fantastisk materiale, som således ikke slider de andre tænder, det kan laves i tynde lag og stadig være stærkt og man behøver derfor ikke, slibe så meget af den tand, der skal have kronen. Kronen cementeret på tanden.

Krone af metalkeramik

Metalkeramikkroner, er en tynd skal af metal hvorpå der er påbrændt porcelæn så den ligner de andre tænder.Denne form for kroner er blevet brugt meget ved fortænderne hvor man ikke ville lave guld.Dernæst har det været brugt megt på kindtænder hvor det kosmetisk ikke var hensigtsmæssigt med guld. Idag overhales det efterhånden af de Keramiskekrone, men Metalkeramikkronerne har stadig deres berettigelse alt efter forholdene.

Keramiske kroner

Disse består af en kerne af keramik hvor man udenpå pålægger et lag af porcelæn.Udviklingen af disse kroner går hurtigt og de bliver brugt i højere og højere grad. Problemet i starten var, at man skulle slibe meget af tanden,for at lave plads til kronen, da det keramiske matriale skulle have en stor tykkelse. Dette er idag ikke nødvendigt og man fjerne ikke mere tand ved disse kroner end ved metalkeramikkroner.

Man har også idag udviklet en keramik som er gennemskinnelig og dette bevirker, at når der er lagt porcelæn på og kronen pålimes vil hele tanden være levende, at se på som en naturlig tand. Dette er især vigtigt ved fortænderne.

  • Broer erstatter en eller flere tænder.

Broer består af flere kroner (guld,metalkeramik ellerkeramik) som er loddet eller støbt sammen. Nogle af kronerne vil blive cementeret på ens egne tænder,som først er blevet beslebet. Derved vil disse tænder fungere som bropiller som holder andre kroner, der erstatter manglende tænder.

Dette er også beskrevet under kosmetisk behandling.

Navigation

Log in with your credentials

Forgot your details?